opdrachtgever
Edwin A. Valentijn
functie
theater / horeca
bouwsysteem
scheepsbouw
fotograaf
Jan H. de Boer

infoversum Groningen
spaceship in town

Maak een spectaculaire reis door het Infoversum!
Nederlands eerste 3D full dome theater verrast door vorm en functie

Het Infoversum is niet alleen uniek door zijn vloeiende vorm en bijzondere constructie, ook de informatieve en verbindende functie die het in zal nemen maakt het bijzonder.

Bijzondere ervaring
Het Infoversum is niet ontstaan uit een vastomlijnd programma. Het was eerder een complex ontwikkelmiddel dat leidde tot een crossing border 3D full dome-theater. Het begon met een planetarium dat ook de digitale technologie (big data) voor het publiek bereikbaar moest maken. Het ontwikkelde zich tot een multidisciplinaire werkplaats. Dat heeft invloed op het functioneren, het gebruik en de mogelijkheden van het theater. Er is dan ook veel tijd besteed aan de routing, de helling van de dome en de tribune en de grootte van het projectiescherm.

Gaandeweg ontstonden 3 routes die het ontwerp bepaalden: een geleide route voor mensen die een film willen zien, een flexibele route voor congressen of andere activiteiten waarbij het hele gebouw in gebruik wordt genomen en een gerichte route voor de foyer en het dakterras. Deze 3 routes kunnen ook in omgekeerde richting of gecombineerd gebruikt worden. De vervlechting van de routes heeft de vorm van het gebouw sterk bepaald.

De koepel vraagt als hart van het gebouw direct de aandacht. Het wordt in een doorgaande beweging omarmt door de contrasterende cortenstalen huid. De mooie roestlaag verandert door de weersinvloeden continu. Sprankelend in de zon en donker in de regen. In de glooiende huid zijn geen dilataties opgenomen. De ramen zijn achter perforaties verwerkt en de nooddeur is onzichtbaar in de huid opgenomen. Als de nooddeur openstaat, wordt het beeld van een ruimteschip dat net is geland versterkt. Binnen is de constructie nog zichtbaar. Maar ook buiten is beleving een belangrijke factor. De wit gecoate dome straalt bij mooi weer, reflecteert zijn omgeving, absorbeert de schaduwen van wolken als in een spannende film of projecteert de textuur van zijn omgeving op de stad. Al is het gebouw uit harde materialen opgetrokken, het komt zacht en aaibaar over. De routing volgt de organische vormen en begeleidt de bezoeker, met aandacht voor de overgangen, langs een dynamisch licht- en lijnenspel.

Hiske de Vries

© archiview all rights reserved

  • prijswinnend ontwerp

  • 1e 3D full dome theater in Nederland

  • 1e gebouw met scheepsbouw technieken in nederland