opdrachtgever
Tynaarlo
functie
woning
bouwsysteem
scheepsbouw
fotograaf

innovatieve en integrale woning

Ontwerp:
De technieken van de scheep- en luchtvaart maken het mogelijk om een nieuw beeld te genereren. Door nieuwe technieken toe te passen kunnen de installaties worden geïntegreerd in het metalen frame. Het frame kan verschillende uitstralingen hebben. In de wanden kunnen ten behoeve van licht en lucht openingen gemaakt worden en de installaties geïntegreerd. De openingen in het frame liggen gelijk met de huid van het frame.

Materialisering en onderhoud:
Het materiaal wat toegepast word is onderhoudsvriendelijk door de materiaalkeuze en het ontbreken van naden. Daarnaast worden alle materialen gelabeld zodat altijd te achterhalen  is welk materiaal gebruikt is, welke eigenschappen het heeft en wie de fabrikant/leverancier is. Het materiaal dient recyclebaar te zijn en de LCA ( levens cyclus analyse) bekend. In dit principe kiezen we tevens voor een zelfdragende constructie waardoor hij ook eenvoudig verplaatsbaar is.

Scheepsbouwconstructie:
Het metalen frame is een eenheid, een zelfdragend systeem. Door de constructie en huid met elkaar te verbinden ontstaat een stabiel systeem dat niet alleen zelfdragend is maar ook eenvoudig zijn krachten af kan dragen naar de fundering. Dit betekent dat de kosten van de fundering worden verminderd en dus ook het materiaal wat in de grond verdwijnt.

Zonnepanelen:
Het is eenvoudig om de huid en zonnepanelen met elkaar te integreren.

Energievoorziening:
De huid is gemaakt van geleidend materiaal. Het zou dus eenvoudig moeten zijn om hier energie mee op te wekken en een volledig selfsupporting gebouw te maken.

C2C model in de woningbouw:
Het aluminium volume zweeft boven de aarde. Nieuwe technieken van de scheep- en luchtvaart maken het mogelijk om een nieuw beeld te genereren. Hierdoor kunnen de installaties worden geïntegreerd in het metalen frame. Het frame kan verschillende uitstralingen hebben en wordt opgebouwd uit aluminium of corten staal waardoor het onderhoudsvriendelijk is. Het corten staal kan, om een ander beeld te genereren, ook in een kleur worden uitgevoerd.

In het metalen frame liggen de slaapkamers. De projectie van het volume wordt weergegeven in de begane grondvloer. De contouren van de vloer en het frame bepalen het volume (contour) van het gebouw en vormen de gevel. Zo ontstaan onder het frame omsloten en open ruimtes elk met hun eigen functie. Een glazen scheiding meandert zich onder het frame en maakt de ruimtes aangenaam. De vloer geeft een vrijheid aan indeling. Hierdoor creëren we een grote vrijheid aan ruimtes en uitbreidingen. Glas kan als transparant element overal geplaatst worden. Wanneer er dichte ruimtes gemaakt moeten worden dan kunnen deze in de gevellijn worden dichtgezet zodat het metalen frame de vloer verbind. Deze privacyschermen kunnen worden uitgevoerd met panelen of lamellen. De lamellen dienen direct als zonne- schermen. In de panelen kunnen ten behoeve van licht en lucht openingen gemaakt worden.

Een woning van en voor de toekomst met een vrijheid van indeling voor de bewoners.

publicaties
bouwen met staal
dagblad van het noorden
Tubantia
Brabants dagblad
Cobouw

© archiview all rights reserved

  • prijswinnend ontwerp