opdrachtgever
Familie Molenaar
functie
woning
bouwsysteem
passief bouwen
fotograaf
Jan H. de Boer

Zicht over dee dijk

Tussen het damsterdiep en het Eemskanaal ligt een kleinschalig nieuwbouwplan. Aan het damsterdiep ligt de kavel op het niveau van het diep. Hier is de tuin gesitueerd. Aan de zuidzijde ligt de verhoging van de dijk aan het Eemskanaal. Deze twee situaties zijn erg bepalend voor het ontwerp.

Het uitgangspunt is een passieve woning. 

Aan de zuidzijde van de woning is de oriëntatie op de dijk. Daarom is op de 1e verdieping een studeerkamer gesitueerd. Kijkend over de dijk zie je de schepen langsvaren en het nieuwe landschap ontstaan door een groot raam. Dit raam laat ook de winterzon in de woning binnen en verspreid de warmte door de open structuur. Op de begane grond is de slaapkamer met smalle ramen gesitueerd. Door de dijk komt de zon niet binnen en blijft de slaapkamer koeler.

Aan de westzijde is de keuken als schakel gesitueerd. De keuken heeft een directe relatie met het sluisje.

Aan de noordzijde is de woonkamer die door een groot raam met schuifdeur uitkijkt op de tuin en het damsterdiep.

De buitenzijde is van corten staal. Het spel van het materiaal en de weersomstandigheden versterken de sfeer van de plek.

In tegenstelling tot de meeste woningen is deze woning met het HSB-systeem gebouwd en heeft de het op de bouwkavel zelf gebouwd in plaats van prefab aan te leveren. 

Zie deze woning ook in de documentaire van eenvandaag

© archiview all rights reserved

  • Houtskeletbouw

  • passief bouwen

  • levendige uitstraling