In de dynamische wereld van de bouwsector neemt het belang van hybride bouwconcepten toe. Op weg naar meer met minder.

Op 30 januari 2024 in de prachtige koepelkerk in Arnhem mochten we onze visie “Hybride bouwconcepten met minimalistische bouwdetails” uitleggen.

Jacqueline Cramer, Dick van Ginkel en Rob Doomen ondersteunde in hun lezingen over het belang van integrale hybride oplossingen en het goed gebruik maken van de eigenschappen van materialen. Het is namelijk geen battle maar een goede compositie (dans) van de juiste materialen of grondstoffen.

Wij stelden ons de vraag of het niet tijd is voor een nieuwe Jellema met integrale en losmaakbare details. Het bouwwaardenmodel was voor ons natuurlijk weer basis voor deze uitdaging. Door goed gebruik te maken van de lagen van Stewart Brand en Passief bouwen heb je de juiste uitgangspositie voor remontabele details. De grootste uitdaging is het knooppunt omdat deze door verschillende producenten is gemaakt en koppelbaar moet zijn. Dan kom je er al snel achter dat het knooppunt  van niemand is of het moet geadopteerd worden door de architect met kennis van de producent (producentenverantwoordelijkheid) en andere disciplines in de keten. Als we dit combineren met de aandachtspunten van de leverancier: losmaakbaar binnen een bepaalde tijd, eenduidige details, handleiding en beheersbaarheid. Dan kunnen we niet anders concluderen dat circulair ontwerpen niet een losmaakbaar detail is maar een integrale oplossing.